Uwielbiam gotować i zawsze starałam się, aby najczęściej wykorzystywane produkty były łatwo dostępne. Niejednokrotnie zdarzało się jednak, że produkty sypkie, tj. makaron lub mąka, rozsypały się podczas poszukiwań mniej używanych rzeczy. Oryginalne opakowanie zostało otwarte i niezabezpieczone, np. klipsem, co powodowało, że znajdująca się w nim żywność stawała się nieświeża.
Aby uniknąć takich sytuacji jest na to proste rozwiązanie. Najpopularniejszą metodą jest przechowywanie suchej żywności w przezroczystych pojemnikach. Na rynku wybór tego asortymentu jest bardzo duży, od plastikowych po szklane, w różnych kształtach, wielkościach lub kolorach. Można także wykorzystywać pojemniki/słoiki po przetworach kupionych w sklepie. Trzeba je dokładnie umyć, wyparzyć i wysuszyć. Warto zwrócić uwagę na system zamykania pojemnika, przede wszystkim czy jest on sprawy i szczelny, zarówno w produktach nowych jak i tych, które chcemy ponownie wykorzystać.
Do takiego przechowywania sprawdzą się szuflady jak i półki. Podczas przesypywania żywności, która znajdowała się już w szafkach warto zwrócić uwagę na daty ważności. Najłatwiejszym rozwiązaniem na ich kontrolowanie jest przepisanie daty z oryginalnego opakowania na spód pojemnika. Kolejnym krokiem może być podpisanie zawartości pojemników, np. markerem kredowym lub przyklejenie etykiet. Dzięki temu wszyscy domownicy mają pewność, jaki produkt znajduje się w środku. W taki sam sposób można też przechowywać przyprawy w małych słoiczkach, aby dłużej cieszyć się ich aromatem.
Zalety przechowywania suchej żywności w zamkniętych, szczelnych i podpisanych pojemnikach:
- produkty dłużej zachowują świeżość, nie dostanie się do nich powietrze i wilgoć
- szybciej odnajdujemy produkt dzięki przezroczystym ściankom
- lista zakupów praktycznie robi się sama, to czego brakuje widać na pierwszy rzut oka
- szczelne pojemniki zapobiegają dostania się do żywności moli spożywczych
- praktyczne i estetyczne przechowywanie